BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane to ulubione danie mojej rodzinki. Lubimy je i często też je przyrządzamy i to w różny sposób, najczęściej odlewam nadmiar wody z startych ziemniaków, ale tym razem przygotowałam ciasto nie odlewając wody.

Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków

 

  • Ziemniaki około 1,5 kg,
  • jajka 2,
  • cebule 2 szt.(średnie),
  • czosnek 2 ząbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • mąka 5 -6 łyżek (tyle aby masa miała konsystencję prawie kwaśnej śmietany),
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków
Ziemniaki obieram i dokładnie płuczę. Następnie ścieram na tarce o małych oczkach.

Cebulę i czosnek obieram i również ścieram na tarce o małych oczkach bezpośrednio do ziemniaków. Do masy wbijam jajko dodaję przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam olej i nakładam porcje masy.

Smażę placki z obydwu stron do zrumienienia, a następnie w razie potrzeby odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podaję ze śmietaną lub posypane cukrem.

Kilka placków przysmażam mocniej bo nie lubię placków mało dopieczonych.
Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy a następnie ścieramy na tarce
Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków
Dodajemy jajko,przyprawy oraz mąkę tak aby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany
Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków
Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany olej i smażymy z obydwu stron na rumiano
Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków
Kilka placków przysmażamy mocniej bo takie też uwielbimy