jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Makaron rurki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodatek warzyw a szczególnie cukinii do makaronu penne pełnoziarnistego sprawia, że smak jest niepowtarzalny. Dodałam cukinię młodą a także pomidora i przyprawiłam ziołami.

Makaron rurki z warzywami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Makaron rurki z warzywami

 

  • makaron rurki pełnoziarnisty 100 g
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • woda 1 litr
  • pomidor 2 szt. średnie
  • rzodkiew biała 1-2 szt.
  • cebula czerwona 1 szt. średnia
  • cebula dymka 1 szt.
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron rurki z warzywami
Cebulkę czerwoną i zwykłą dymkę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na tłuszczu, cukinię młodą umyć i osuszyć, pokroić wzdłuż na cztery części i później na małe plastry lub kostki.

Dodać do podsmażonej cebuli i smażyć na wolnym ogniu chwilę. Rzodkiew opłukać i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej o dodać do rondelka, dusić razem.

Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dołożyć do całości i dusić razem do miękkości. W między czasie ugotować makaron rurki pełnoziarnisty i przelać na sito. Osączony makaron podawać z gotowymi warzywami.
Makaron rurki z warzywami
Cebulkę czerowoną i zwykłą odrać i pokroić w pórka,podsamżyć
Makaron rurki z warzywami
cukinię młodą umyć i osuszyć ,pokroić na ćwiarki wzdłuż i nastepnie na małe kawałki
Makaron rurki z warzywami
Dodać do rondea z podsmażoną cebulką kolorową
Makaron rurki z warzywami
Rzodkiew białą zetrzć na tarce i dodać do całości
Makaron rurki z warzywami
Pomidora umyć i obrać ze skórki,pokroić w kostkę
Makaron rurki z warzywami
Makaron rurki ugotować w lekko posolonej wodzie
Makaron rurki z warzywami
Smażyć całość na wolnym ogniu i pzryprawić ziołami