Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
Cedzak stawiamy na misce i wkładamy do niego starte ziemniaki. Odsączone z płynu ziemniaki przekładamy do drugiej miski i dodajemy jajko, mus jabłkowy, mąkę, sól. Z miski w której odsączaliśmy ziemniaki odlewamy płyn, zostawiamy na dnie mączkę ziemniaczaną i dodajemy ją do masy ziemniaczanej, mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cedzak stawiamy na misce i wkładamy do niego starte ziemniaki. Odsączone z płynu ziemniaki przekładamy do drugiej miski i dodajemy jajko, mus jabłkowy, mąkę, sól. Z miski w której odsączaliśmy ziemniaki odlewamy płyn, zostawiamy na dnie mączkę ziemniaczaną i dodajemy ją do masy ziemniaczanej, mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.