Skubaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieść razem...

Skubaniec

Składniki:

Skubaniec

 

  • 1 kostka margaryny
  • 50dag mąki
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • owoce - wiśnie, porzeczki lub agrest

 

 

 

Sposób przygotowania:

Skubaniec

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieśc razem  jak na makaron.

Białka ubić na pianę ze szklanką cukru.

Ciasto podzielić na 3 części - jedną zagnieść z kakao. Jedną jasną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, by lekko stwardniała.

Jedną częścią jasnego ciasta wykleić dno wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na to pokruszyć część ciemną. Na ciemne ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce, a następnie polać je ubitą pianą. Na piane pokruszyć (lub zetrzec na tarce) jasne ciasto z lodówki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem lub polukrować.



Tagi:

skubaniec