Sposób przygotowania:
Skubaniec rabarbarowy
Przed przygotowywaniem ciasta należy umyć, obrać i pokroić w kostkę rabarbar, zasypując go 2 łyżkami cukru, by odseparować z niego chociaż trochę wodę. Wszystkie pozostałe składniki (poza kakao, 3/4 szklanki cukru i białkami) zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao, zagnieść. Część białą i ciemną schować do zamrażarki, a drugą część białą ułożyć na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x33cm).Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Na spodzie ciasta rozłożyć kawałki rabarbaru. Z zamrażarki wyjąć ciemne ciasto i zetrzeć na tarce tak, by pokryło rabarbar. Przygotować bezę - ubić białka mikserem na wysokich obrotach, następnie, ciągle ubijając, dodawać cukier puder, aż masa będzie lśniąca. Wyłożyć bezę na ciemną warstwę. Na to zetrzeć wyciągniętą z lodówki ostatnią część jasnego ciasta.Piec 50-60 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Netka
zbysiowa