Sposób przygotowania:
Śląskie "strzepane gałuszki"przygotowanie
Ziemniaki ugotowane mielimy.
Surowe obieramy i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, czyli bardzo drobno, przekładamy na sito i mocno odciskamy - wodę zostawiamy do odstania i wylewamy, zostawiając samą mąkę.
Obie masy ziemniaczane łączymy, dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy- ma nam powstać dość twarde ciasto.
formowanie klusek
Teraz musimy postępować już dość szybko, bo masa zacznie nam podchodzić wodą z surowych ziemniaków i będzie coraz rzadsza.
Odrywamy kawałek ciasta, formujemy wałeczek i kroimy małe kluseczki.
gotowanie
Partiami wrzucamy na osolony wrzątek i od wypłynięcia gotujemy około 5 minut.
Piszę około bo wszystko zależy od gatunku ziemniaka i jak twarde zostało przygotowane ciasto.
Wyciągamy łyżką cedzakową i od razu podajemy.
Polecam, bo kluseczki są przepyszne i zawsze to coś innego od ziemniaków czy klusek śląskich.