kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Kapuściane gałuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i proste w wykonaniu!!! Świetne nie tylko na malego głoda!!!

Kapuściane gałuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuściane gałuszki

 

  • ciasto:
  • 3 szkl.mąki
  • 7 dkg.drożdży sypkich
  • szkl.cieplego mleka
  • jajko
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. masła
  • szczypta chili do smaku

 

  • farsz:
  • 35 dkg.kapusty kiszonej
  • cebula
  • 10 dkg.boczku
  • łyżka oleju
  • pieprz ,vegeta,majeranek,
  • rozklócone jajko i kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Kapuściane gałuszki
Do miski wsypujemy składniki na ciasto i zagniatamy,aż będzie gładkie.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aż podrośnie! Kapustę gotujemy w doprawionej pieprzem i vegetą wodzie do miękkości,odcedzamy na druszlaku kroimy na drobne. Na patelni podsmażamy boczek z cebulką ,dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy, tak przygotowanym farszem napełniamy kawałki "urwanego"ciasta,zawijamy jak pączki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.odkładamy na 15 min do delikatnego wyrośnięcia.Gałuszki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem! pieczemy w 200*C 20-25 min.  
Kapuściane gałuszki
Galuszki ulozyć na blaszce i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia!
Kapuściane gałuszki
boczek razem z cebulką podpiec na odrobinie oleju aż się zrumienią!
Kapuściane gałuszki
kapustę przekładamy na druszlak i czekamy aż obcieknie z nadmiaru wody!