bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Śledzie po cygańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię.

Śledzie po cygańsku

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pieprz
  • cukier
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku
Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż będzie szklista.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy ketchup, ocet i ostudzoną cebulę , doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem.

Wszystko razem delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień.