Sposób przygotowania:
Pasztet z indyka i warzywprzygotowujemy składniki
Obieramy wszystkie warzywa, przygotowujemy pozostałe składniki.
wywar
Do dużego garnka wkładamy mięso z indyka, wrzucamy marchewki, pietruszki, por i seler oraz 1 cebulkę, którą wcześniej opalamy. Zalewamy zimna wodą, dodajemy sól, pieprz i sporo świeżo zmielonej mieszanki przypraw chili. Na wolnym ogniu gotujemy ok 3h.
gotowanie
Podgardle gotujemy w osobnym naczyniu z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok. 2h, pod koniec wrzucamy do tej wody wątróbkę aby się zaparzyła. Pozostałe 2 cebule smazymy na maśle na złoty kolor
mielenie
Mięso indyka oddzielamy od kości, podgardle kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa razem z mięsem mielimy dwukrotnie w maszynce.
doprawianie
dodajemy 2 żółtka, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Na koniec dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Pieczemy 60 minut w 180*