Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Śledzie po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne śledzie z cebulą, ogórkiem konserwowym i sosem pomidorowym. To doskonała propozycja na wigilijny stół.

Śledzie po cygańsku

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 1/2 kg śledzi matiasów,
  • 2 cebule,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • oliwa do smażenia,

Sos:

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku

Przygotowanie sosu:

Śledzie po cygańsku
Z podanych składników gotuję sos pomidorowy.

Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia

Przygotowanie śledzi

Śledzie po cygańsku
Matiasy moczę we wodzie, a następnie kroję.

Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki.

Przygotowanie cebuli

Śledzie po cygańsku
Pokrojoną cebulę szklę na odrobinie oliwy.

Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie.

Przygotowanie ogórków

Śledzie po cygańsku
Ogórki wyjmuję z zalewy i ścieram na tarce.

Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach.

Mieszanie

Śledzie po cygańsku
Wszystkie przygotowanie składniki mieszam z sosem pomidorowym.

Śledzie mieszam z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Następnie śledzie odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły".