emaila

emaila

Kucharz
[Przepisów: 10]

Śledzie po łowicku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawy pomysł na podanie śledzi w inny niż tradycyjny sposób.

Śledzie po łowicku

Składniki:

Śledzie po łowicku

 

  • filety śledziowe w oleju (matjasy)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (lub dwie mniejsze)
  • majonez
  • śmietana (12%)

Sposób przygotowania:

Śledzie po łowicku
Śledzie myjemy, odkładamy na papierowy ręcznik, suche układamy na talerzu. Gotujemy dwie marchewki. Cebulę kroimy w krążki i chwilę gotujemy w wodzie tak, by zmiękła. Marchewkę ścieramy na tartce z grubymi oczkami. Pokrojone w paseczki śledzie, startą marchewkę i miękką cebulkę wrzucamy do salaterki. Dorabiamy śmietanę z majonezem (1:1), wlewamy do salaterki. Wszystko razem mieszamy. Smacznego:)