Sposób przygotowania:
Śledzie po sułtańskuETAP 1:
1. Filety śledziowe zalać wodą, namoczyć przez około 3-4 godziny. Następnie odsączyć, pokroić w paski około 2 cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do chłodnego miejsca.
ETAP 2:
2. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.
ETAP 3:
3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć.
Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
ETAP 4:
4. Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
SylaUla