amie7

amie7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Śledzie w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie w wydaniu odświętnym idealne na Święta Bożego Narodzenia jak również na każde eleganckie przyjęcie.

Śledzie w migdałach

Składniki:

Śledzie w migdałach

 

  • 1,5 kg śledzi (płaty solone)
  • 6 dużych cebul
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki octu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Śledzie w migdałach
Płaty śledziowe moczymy ok. 30-60 minut, dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w krążki. W naczyniu kładziemy na przemian cebulę i śledzie. Pozostałe składniki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Zalewę studzimy, a następnie zalewamy śledzie. Odstawiamy na noc do lodówki.

Tagi:

śledzie