WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Śledzie w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie w occie to potrawa bez której nie ma Wigilii w moim domu. Jest to potrawa bardzo łatwa do zrobienia choć bardzo charakterystyczna w smaku i nie wszyscy ją lubią.

Śledzie w occie

Składniki:

Śledzie w occie

 

  • 700g filetów śledziowych solonych
  • 2-3 cebule
  • 3szkl. wody
  • 1,5szkl. octu
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Śledzie w occie

ETAP 1:

Filety śledziowe włożyć do miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na ok. 2 godziny aby się wymoczyły.

Odcedzić i znów zalać wodą. Znów moczyć 2 godziny. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebule obrać i pokroić w półplasterki lub drobniej. Wodę zagotować i wystudzić. Wymieszać z octem i olejem.

W misce układać na przemian kawałki śledzia i cebuli. Wlać zalewę. Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.

Podawać na zimno z pieczywem.