WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba smażona w panierce w kawałkach a potem zalewana słodko - kwaśną zalewą z warzywami. Podajemy ją na zimno.

Ryba po japońsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba)
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 1,5 cebuli
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryby
  • sok z cytryny

 

 

  • Zalewa:
  • 1szkl. wody
  • 0,5szkl. cukru
  • 150ml ketchupu (użyłam z cukinii)
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 1/4szkl. oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku

ETAP 1:

Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić na sicie. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju. Wyłożyć na talerz przykryty ręcznikami papierowymi.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na paseczki. Ogórki pokroić w słupki. Cebulę w półplasterki lub drobniej. Składniki zalewy umieścić w garnku. Wymieszać i zagotować. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować 10 minut.

Do salaterek nałożyć po trochu zalewy z warzywami, ułożyć kawałki ryby i wyłożyć drugą warstwę zalewy.

Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Ryba po japońsku
Kawałki smażonej ryby ułożóne na zalewie z warzywami
Ryba po japońsku
Zalewa słodko - kwaśna z warzywami przygotowana w garnku
Ryba po japońsku
Pokrojone warzywa wrzucone do gorącej zalewy
Ryba po japońsku
Usmażone kawałki ryby w panierce wyłożone na talerz
Ryba po japońsku
Filety rybne opanierowane