Sposób przygotowania:
Karkówka faszerowana pieczarkamiETAP 1:
Pieczarki obrać i oczyścić. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć razem aż cały sos powstały w trakcie smażenia odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i wystudzić.
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą i przyprawą do mięsa. na wierzchu zrobić trzy podłużne nacięcia i upchnąć w nie pieczarki. Mięso obwiązać sznurkiem wędliniarskim i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć plasterki czosnku. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na noc.
Następnie piec mięso pod folią aluminiową przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzić w piekarniku, wyjąć z sosu i schłodzić w lodówce.
Pokroić na cienkie plasterki.