WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Karkówka faszerowana pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń z karkówki faszerowana pieczarkami. Można ją podać na ciepło na obiad lub na zimno na kanapki.

Karkówka faszerowana pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Karkówka faszerowana pieczarkami

 

  • karkówka wieprzowa o wadze ok. 12kg
  • ok. 1 łyżka soli do mięsa
  • ok. 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • ok. 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku do pieczarek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka faszerowana pieczarkami

ETAP 1:

Pieczarki obrać i oczyścić. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć razem aż cały sos powstały w trakcie smażenia odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i wystudzić.

Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą i przyprawą do mięsa. na wierzchu zrobić trzy podłużne nacięcia i upchnąć w nie pieczarki. Mięso obwiązać sznurkiem wędliniarskim i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć plasterki czosnku. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na noc.

Następnie piec mięso pod folią aluminiową przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzić w piekarniku, wyjąć z sosu i schłodzić w lodówce.

Pokroić na cienkie plasterki.

Karkówka faszerowana pieczarkami
Wystudzona karkówka wyjęta z sosu ze zdjętym sznurkiem
Karkówka faszerowana pieczarkami
Karkówka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Karkówka faszerowana pieczarkami
Karkówka nafaszerowana pieczarkami i obwiązana sznurkiem
Karkówka faszerowana pieczarkami
Przyprawiona karkówka nafaszerowana pieczarkami
Karkówka faszerowana pieczarkami
Przyprawione i ponacinane mięso