mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Śledzie w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przepyszne śledzie, idealne jako przekąska na imprezę w domowym towarzystwie. Bardzo dobre w smaku i łatwe w przyrządzeniu .

Śledzie w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

  • matjas-80 dag
  • jajko na twardo-2 sztuki
  • ogórek kiszony-3-4 sztuki
  • kwaśne jabłko-1 sztuka duża
  • cebula-4 małe sztuki
  • ocet-do skropienia śledzi
  • pieprz- do posypania śledzi
  • natka pietruszki-2 łyżki
  • musztarda sarepska-2 łyżki
  • majonez-4 łyżki
  • śmietana kwaśna 18%-1,5 kubka
  • cukier-1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Śledzie pokrojone w mniejsze kawałki, średnio 3-4 cm. Skrapiamy octem ok 7 łyżek octu oraz obficie posypujemy pieprzem. Odstawiamy na ok 5 godzin. Następnie jajko kroimy i cebule w drobną kostkę. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. Podobnie robimy z ogórkiem.Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, majonez, natkę pietruszki. Mieszamy. Dodajemy cukier. Łączymy z poszczególnymi składnikami, na koniec dodajemy śledzie i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, chociaż wg mnie po godzinie można je jak najbardziej już jeść.
Śledzie w śmietanie
ogórek gotowy, starty na tarce jarzynowej
Śledzie w śmietanie
łączenie ze sobą musztardy, majonezu oraz smietany
Śledzie w śmietanie
łączone ze sobą poszczególne składniki, tutaj jajko
Śledzie w śmietanie
połączone ze sobą wszystkie składniki , wymieszane