WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pieczeń z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń z mięsa mielonego z przyprawami, idealna na obiad jako pieczeń lub na zimno na kanapki, krojona w plasterki.

Pieczeń z mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego

 

  • ok. 400g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu)
  • 1 małe jajko
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego

ETAP 1:

Mięso zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać małe jajko, majonez, musztardę, rozgnieciony przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz według smaku i roztarty majeranek. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę mięsną.

Niedużą foremkę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną i uklepać. Pieczeń piec godzinę w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i pokroić na grube plastry na obiad lub schłodzić i kroić jak wędlinę.

Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego po upieczeniu w piekarniku
Pieczeń z mięsa mielonego
Masa mięsna nałożona do foremki silikonowej
Pieczeń z mięsa mielonego
Wyrobiona w misce masa mięsna z mięsa mielonego i przypraw
Pieczeń z mięsa mielonego
Składniki na pieczeń umieszczone w misce przed wyrobieniem