Sposób przygotowania:
Śledzie w oleju po włosku
Śledzie należy uprzednio wymoczyć a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory (wyjąć z zalewy, zalewę zostawić) i czosnek dość grubo posiekać.
Olej pozostały z pomidorów połączyć z olejem bazyliowym. Dno miski lub słoika polać niewielką ilością oleju i kolejno (mniej więcej równymi warstwami) układać: posiekany czosnek, śledzie (posypane przyprawą i bardzo delikatnie skropione octem), pomidory, olej, śledzie (posypane przyprawą i delikatnie skropione octem), pomidory.
Tak samo postępować do użycia wszystkich składników. Całość posypać resztą czosnki i zalać olejem, który pozostał (Wszystko w całości powinno być w oleju.
W razie czego należy go dolać.) Dodatkowo wierzch można posypać świeżymi ziołami. Śledzie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Powinny tak stać przez minimum 24 godziny - a najlepiej, aby odstały 48 h.
Olej pozostały z pomidorów połączyć z olejem bazyliowym. Dno miski lub słoika polać niewielką ilością oleju i kolejno (mniej więcej równymi warstwami) układać: posiekany czosnek, śledzie (posypane przyprawą i bardzo delikatnie skropione octem), pomidory, olej, śledzie (posypane przyprawą i delikatnie skropione octem), pomidory.
Tak samo postępować do użycia wszystkich składników. Całość posypać resztą czosnki i zalać olejem, który pozostał (Wszystko w całości powinno być w oleju.
W razie czego należy go dolać.) Dodatkowo wierzch można posypać świeżymi ziołami. Śledzie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Powinny tak stać przez minimum 24 godziny - a najlepiej, aby odstały 48 h.