Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 782]

Śledzie w oleju po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczne połączenie śledzia, pomidorów i przypraw, które są charakterystyczne dla kuchni włoskiej.

Śledzie w oleju po włosku

Składniki:

Śledzie w oleju po włosku

 

  • 400-500g filetów śledziowych
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g)
  • 100 ml oleju bazyliowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ocet winny/jabłkowy
  • przyprawa typu włoskiego

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek)

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju po włosku
Śledzie należy uprzednio wymoczyć a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory (wyjąć z zalewy, zalewę zostawić) i czosnek dość grubo posiekać.

Olej pozostały z pomidorów połączyć z olejem bazyliowym. Dno miski lub słoika polać niewielką ilością oleju i kolejno (mniej więcej równymi warstwami) układać: posiekany czosnek, śledzie (posypane przyprawą i bardzo delikatnie skropione octem), pomidory, olej, śledzie (posypane przyprawą i delikatnie skropione octem), pomidory.

Tak samo postępować do użycia wszystkich składników. Całość posypać resztą czosnki i zalać olejem, który pozostał (Wszystko w całości powinno być w oleju.

W razie czego należy go dolać.) Dodatkowo wierzch można posypać świeżymi ziołami. Śledzie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Powinny tak stać przez minimum 24 godziny - a najlepiej, aby odstały 48 h.