Sposób przygotowania:
Śledzie w śmietanie
Jeśli mamy śledzie za bardzo słone wymoczyć je w mleku lub w wodzie przez około 40 minut.
Następnie osączyć, pokroić na 1,5 - 2 cm kawałki, skropić octem i posypać pieprzem ( białym ), ułożyć w salaterce i odstawić.
Cebulę, ogórki , paprykę czerwoną konserwową pokroić w drobną kosteczkę, jabłka obrać usunąć gniazda nasienne zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystko razem dokładnie wymieszać ze śmietaną połączoną z majonezem ,doprawić do smaku cukrem i cytryną lub octem , a w razie konieczności solą.
Całość wyłożyć na śledzie, włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.
Udekorować koperkiem.
Następnie osączyć, pokroić na 1,5 - 2 cm kawałki, skropić octem i posypać pieprzem ( białym ), ułożyć w salaterce i odstawić.
Cebulę, ogórki , paprykę czerwoną konserwową pokroić w drobną kosteczkę, jabłka obrać usunąć gniazda nasienne zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystko razem dokładnie wymieszać ze śmietaną połączoną z majonezem ,doprawić do smaku cukrem i cytryną lub octem , a w razie konieczności solą.
Całość wyłożyć na śledzie, włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.
Udekorować koperkiem.
gusia1000