BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śledzie w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne śledzie w smacznym sosie śmietankowym.Śledzie nadające się na różne okazje nie tylko na święta.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

  • 4 - 5 płatów alla Matyjasów,
  • 3 - 4 łyżeczki octu,
  • biały pieprz do smaku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 kawałki papryki konserwowej,
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone lub korniszony,
  • duże kwaśne jabłko,
  • szczypta cukru
  • kubek śmietany 18%
  • 2 - 3 łyżki majonezu,
  • sól,pieprz do smaku,
  • Udekorować zielonym koperkiem.

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Jeśli mamy śledzie za bardzo słone wymoczyć je w mleku lub w wodzie przez około 40 minut.

Następnie osączyć, pokroić na 1,5 - 2 cm kawałki, skropić octem i posypać pieprzem ( białym ), ułożyć w salaterce i odstawić. 

Cebulę, ogórki , paprykę czerwoną konserwową pokroić w drobną kosteczkę, jabłka obrać usunąć gniazda nasienne zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Wszystko razem dokładnie wymieszać ze śmietaną połączoną z majonezem ,doprawić do smaku cukrem i cytryną lub octem , a w razie konieczności solą.

Całość wyłożyć na śledzie, włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.

Udekorować koperkiem.