beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Śledzie w śmietanie z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki śledzik dla lubiących tę rybkę.

Śledzie w śmietanie z groszkiem

Składniki:

Śledzie w śmietanie z groszkiem

 

  • płaty śledziowe 3 sztuki
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • śmietana 3/4 szklanki
  • jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
  • cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie z groszkiem
Płaty śledziowe jeśli są zbyt słone wymoczyć, osuszyć, skropić octem i odstawić na 2-3 godziny. Jajka obrać ,ściąć końce , tak aby widać było żółtko. Na każdym płacie położyć jajko i zwinąć w roladkę.Groszek osączyć z zalewy.Cebulę obrać i drobno pokroić .[ilość wg uznania] .Połowę śmietany , groszku i cebulę wymieszać.Doprawić do smaku i wyłożyć na półmisek.Ułożyć śledzie. Polać resztą śmietany i obsypać groszkiem.