paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Śledzie z cebulką i płatkami chilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne lekko ostre śledziki z krążkami cebulki oraz płatkami chilli. Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Najlepiej smakują po 3-4 dniach od przygotowania.

Śledzie z cebulką i płatkami chilli

Składniki:

Śledzie z cebulką i płatkami chilli

 

  • matiasy 1 kg
  • cebula 2-3 szt
  • płatki chilli do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulką i płatkami chilli
Solone płaty śledziowe wymoczyć w wodzie , kilkukrotnie ją zmieniając w zależności od słonych śledzi.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W dużym słoiku nakładać na zmianę krążki cebuli i śledzie które posypać kolorowym grubo mielonym pieprzem oraz płatkami chilli.

Skropić też każdą warstwę sokiem z cytryny.

Gdy wypełnimy słoik, wlać olej tak aby wypełnił pozostałe puste miejsca.

Zakręcić i pozostawić na 2-4 dni w lodówce bądź innym chłodnym miejscu.