Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kapustę opłukałam, odcisnęłam, pokroiłam. W głębokiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam kapustę i liść laurowy, krótko obsmażyłam, podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta stała się miękka (ok godziny). Od czasu do czasu kapustę przemieszałam i dolałam wody, żeby się nie przypaliła.
Gdy kapusta była już miękka, zwiększyłam ogień, żeby woda odparowała. Cebulę i pieczarki obrałam, osobno pokroiłam w kostkę.
Na pozostałym oleju zrumieniłam cebulę, przełożyłam ją na talerz. Na tej samej patelni obsmażyłam pieczarki, żeby woda z nich odparowała.
Do kapusty dodałam cebulę, pieczarki, doprawiłam do smaku (liść laurowy wyjąć), odstawiłam do ostudzenia.
Przygotowałam ciasto:
Mąkę przesiałam z solą, wlałam wodę, zagniotłam miękkie ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam by odpoczęło na 30 minut.
Do lepienia pierogów ciasto cienko rozwałkowałam, szklanką wycinałam kółka, na każde nakładałam nadzienie z kapusty i pieczarek, zlepiałam brzegi.
W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam i wlałam łyżkę oleju (żeby pierogi się nie sklejały), wrzucałam pierogi, gotowałam ok 1 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjęłam łyżką cedzakową na talerz.
Przed podaniem można je również obsmażyć na patelni. Smacznego!
Gdy kapusta była już miękka, zwiększyłam ogień, żeby woda odparowała. Cebulę i pieczarki obrałam, osobno pokroiłam w kostkę.
Na pozostałym oleju zrumieniłam cebulę, przełożyłam ją na talerz. Na tej samej patelni obsmażyłam pieczarki, żeby woda z nich odparowała.
Do kapusty dodałam cebulę, pieczarki, doprawiłam do smaku (liść laurowy wyjąć), odstawiłam do ostudzenia.
Przygotowałam ciasto:
Mąkę przesiałam z solą, wlałam wodę, zagniotłam miękkie ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam by odpoczęło na 30 minut.
Do lepienia pierogów ciasto cienko rozwałkowałam, szklanką wycinałam kółka, na każde nakładałam nadzienie z kapusty i pieczarek, zlepiałam brzegi.
W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam i wlałam łyżkę oleju (żeby pierogi się nie sklejały), wrzucałam pierogi, gotowałam ok 1 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjęłam łyżką cedzakową na talerz.
Przed podaniem można je również obsmażyć na patelni. Smacznego!
halina
mariwanna
dzięki;) a jak pysznie smakowały!!