mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi z kapustą i grzybami to danie wigilijne. A co jeśli zamiast grzybów użyć pieczarek? Wyjdą bardzo pyszne pierogi, którymi możemy się zajadać nie tylko w Święta.

Pierogi z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

nadzienie

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kapustę opłukałam, odcisnęłam, pokroiłam. W głębokiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam kapustę i liść laurowy, krótko obsmażyłam, podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta stała się miękka (ok godziny). Od czasu do czasu kapustę przemieszałam i dolałam wody, żeby się nie przypaliła.

Gdy kapusta była już miękka, zwiększyłam ogień, żeby woda odparowała. Cebulę i pieczarki obrałam, osobno pokroiłam w kostkę.

Na pozostałym oleju zrumieniłam cebulę, przełożyłam ją na talerz. Na tej samej patelni obsmażyłam pieczarki, żeby woda z nich odparowała.

Do kapusty dodałam cebulę, pieczarki, doprawiłam do smaku (liść laurowy wyjąć), odstawiłam do ostudzenia.

Przygotowałam ciasto:

Mąkę przesiałam z solą, wlałam wodę, zagniotłam miękkie ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam by odpoczęło na 30 minut.

Do lepienia pierogów ciasto cienko rozwałkowałam, szklanką wycinałam kółka, na każde nakładałam nadzienie z kapusty i pieczarek, zlepiałam brzegi.

W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam i wlałam łyżkę oleju (żeby pierogi się nie sklejały), wrzucałam pierogi, gotowałam ok 1 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjęłam łyżką cedzakową na talerz.

Przed podaniem można je również obsmażyć na patelni. Smacznego!
Pierogi z kapustą i pieczarkami
wyrobiłam ciasto i zostawiłam na 30 minut
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kapustę udusiłam, dodałam cebulę i pieczarki, doprawiłam
Pierogi z kapustą i pieczarkami
ciasto wałkowałam, nakładałam nadzienie i zlepiałam brzegi
Pierogi z kapustą i pieczarkami
pierogi układałam na oprószonej mąką stolnicy
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok 1 minuty