Sposób przygotowania:
Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiemETAP 1
Marchewki obieramy i dzielimy każdą wzdłuż na 4 części. Boczek kroimy w słupki.
Przepłukane i osuszone mięso ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach tworząc nacięcia o głębokości około 2 cm. Tak przygotowane mięso nacieramy olejem a następnie oprószamy przyprawami (sól, pieprz, papryka i majeranek) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
ETAP 2
W wykonanych nacięciach umieszczamy pokrojony boczek i marchew.
ETAP 3
Pieczeń zawijamy, dokładnie obwiązując nicią.
ETAP 4
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy dokładnie nasze mięso.
ETAP 5
Zrumienione z każdej strony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczeń delikatnie podlewamy wodą i olejem użytym do smażenia.
Cielęcinę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 80 minut w 200°C co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.
SylaUla