jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gotową wyjmujemy, kroimy i podajemy jako dodatek do obiadowych ziemniaków, czy kaszy. Polecam nie tylko na świąteczny obiad

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem

ETAP 1

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem
Przygotowane mięso nacieramy przyprawami

Marchewki obieramy i dzielimy każdą wzdłuż na 4 części. Boczek kroimy w słupki.
Przepłukane i osuszone mięso ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach tworząc nacięcia o głębokości około 2 cm. Tak przygotowane mięso nacieramy olejem a następnie oprószamy przyprawami (sól, pieprz, papryka i majeranek) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

ETAP 2

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem
Marchew oraz boczek umieszczamy w nacięciach

W wykonanych nacięciach umieszczamy pokrojony boczek i marchew.

ETAP 3

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem
Dodatkowo pieczeń przewiązujemy nicią

Pieczeń zawijamy, dokładnie obwiązując nicią.

ETAP 4

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem
Uformowaną pieczeń przewiązujemy nicią

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy dokładnie nasze mięso.

ETAP 5

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem
obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego

Zrumienione z każdej strony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczeń delikatnie podlewamy wodą i olejem użytym do smażenia.
Cielęcinę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 80 minut w 200°C co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.