cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Śledzie z cebulką w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klasyczne śledziki z cebulką to tradycyjny przysmak wigilijnego stołu, który gości na pewno w niejednym domu podczas świąt.

Śledzie z cebulką w oleju Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie z cebulką w oleju

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulką w oleju
Filety wymoczyć w wodzie przez min. 3 godziny (choć najlepiej zrobić to na noc). Śledzie odcedzić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok. 3-4 cm. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko ją posłodzić. Do oleju dodać pieprz i zioła. Układać w wysokim naczyniu kolejno cebulkę i śledzie, każdą warstwę polewając olejem i przekładać zielem angielskim i liściem laurowym. Całość nakryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 24h. Smacznego!
Śledzie z cebulką w oleju
Etap 1 - Śledzie wymoczyć w wodzie przez min. 3h
Śledzie z cebulką w oleju
Etap 2 - przekładać na przemian cebulką, przyprawami, śledziami

Tagi:

zioła