WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Śledzie z gąskami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie solowych płatów śledziowych z marynowanymi grzybami jest jednym z moich ulubionych. Tym razem z pysznymi gąskami.

Śledzie z gąskami

Składniki:

Śledzie z gąskami

 

  • 8 płatów śledziowych solowych
  • 1 duży słoik gąsek marynowanych
  • 3 cebule
  • 0,5 szkl oleju
  • 0,5 szkl zalewy z gąsek
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Śledzie z gąskami

Śledzie

Śledzie z gąskami
Wybieramy ładne, jasne i ścisłe śledzie.

Filety śledziowe solone namaczamy w zimnej wodzie na dłuższy czas, często zmieniając wodę, aż staną się dla nas odpowiednio mało słone. Odsączamy dość dobrze na sitku.

Śledzie II

Śledzie z gąskami
Śledzie staramy się kroić w kawałki "na raz".

Odmoczone i osuszone śledzie kroimy w równe, dość małe kawałki i przekładamy do miski.

Cebula

Śledzie z gąskami
Możemy też użyć delikatniejszej, cukrowej cebuli.

Cebule obieramy i kroimy w drobne piórka. Przekładamy do pokrojonych śledzi.

Mieszanie

Śledzie z gąskami
Śledzie mieszamy z cebulką i wszystkimi dodatkami.

Śledzie i cebulkę polewamy olejem i zalewą z gąsek. Doprawiamy dość mocno pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy. Podajemy po chwili, gdy smaki się wymieszają.