Sposób przygotowania:
Śledzie z suszonymi grzybamiETAP 1
Ryby zalewamy wodą. Moczymy je około 2 godzimy, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie osączamy je z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki
ETAP 2
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie około 25 minut. Woda powinna prawie całkiem zostać wchłonięta przez grzyby. Ugotowane zestawiamy z ognia
ETAP 3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju.
ETAP 4
Do zrumienionej dodajemy grzyby wraz z wodą w której się gotowały, liście laurowe i jałowiec. Całość smażymy około 10 minut, tak by pozbyć się wody. W trakcie smażenia grzybki doprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, gdyż ryby będą jej miały wystarczająco. Gotowe grzyby studzimy.
Między czasie przygotowujemy zalewę, czyli łączymy olej z octem balsamicznym.
ETAP 5
Przestudzone grzyby oraz pokrojone śledzie układamy naprzemiennie w słoiku (3/4 litra). Na koniec zalewamy je zalewą. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na 2-3 dni, by smaki się „przegryzły”.
gusia1000