Sposób przygotowania:
Śledzie z jajkiem i majonezem
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do małej miseczki. Ogórki kiszone także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Cebulę z ogórkiem mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Po czym wykładamy na talerz. Kroimy 8 plasterków papryki, które układamy wokół talerza na ogórkach i cebuli. Jajka, które wcześniej gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Każdy matias przekrawamy wzdłuż na dwie części (wcześniej matiasy moczymy w wodzie ok. 3 godzin). Połówkę jajka owijamy połową matiasa i układamy na plastrze papryki. Jajka ze śledzikiem smarujemy majonezem. Paprykę, która nam została kroimy w drobną kostkę i posypujemy jajka. Por kroimy w cienkie paski i układamy między jajkami.