Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Śledzie z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i oryginalne w smaku śledzie. Proste w przygotowaniu.

Śledzie z morelami

Składniki:

Śledzie z morelami

 

  • 4 filety śledziowe
  • 2 cebule
  • garść suszonych moreli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z morelami
Filety śledziowe myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości plastry. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w półokręgi. Śledzie z cebulą umieszczamy w głębokiej misce. Posypujemy je przekrojonymi "na cztery" morelami oraz listkami świeżej bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy olejem. Potem całość delikatnie mieszamy, aby śledzie się nie rozpadły. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się ochłodziły. Jemy jako dodatek do potraw, sałatek lub same z pieczywem.