MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Śledzie z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie z papryką, a do tego wszystko w sosie pomidorowym - taka jakby śledziowa sałatka, która sprawdza się na świątecznym i imprezowym stole.

Śledzie z papryką

Składniki:

Śledzie z papryką

 

  • 4 płaty śledziowe z solanki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża pietruszka
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Śledzie z papryką
Śledzie - te z solanki trzeba przepłukać pod zimną wodą i wymoczyć w świeżej, zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Świeże odwrotnie - wymoczyć w solance, by naszły smakiem.

Gotowe śledzie kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobne piórka i szklimy na patelni, następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię i razem smażymy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, całość dusimy do miękkości warzyw.

Śledzie wrzuć do gorącego sosu i wymieszaj. Wystudź i zimne danie przed podaniem oprósz świeżą, posiekaną natką pietruszki.