ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wątróbka cielęca z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka cielęca jest delikatniejsza, smaczniejsza od wieprzowej wątroby, my najlepiej ją lubimy duszoną z cebulą i majerankiem.

Wątróbka cielęca z cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka cielęca z cebulą

 

  • wątróbka cielęca 1 kg,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • mąka pszenna - ile potrzeba,
  • cebula 4 sztuki,
  • woda 4 szklanki,
  • majeranek 2 łyżki,
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wątróbka cielęca z cebulą
Wątróbkę cielęcą świeżą oczyścić z żyłek, błon, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze i cieńsze kawałki.

Obtoczoną wątróbkę w mące pszennej smazyć na mocno gorącym oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.

Wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut, zdjąć pokrywkę, dodać majeranek, kucharka, pieprz i bez przykrycia dusić z 5 minut.

Podawać na ciepło i do ziemniaków lub na zimno do pieczywa.
Wątróbka cielęca z cebulą
Smazyć na oleju lub na maśle klarowanym.
Wątróbka cielęca z cebulą
Zamiast wody można dodać wywar z rosołu.
Wątróbka cielęca z cebulą
Majeranek i przyprawy dodać krótko przed końcem duszenia.