VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Śledzie z rodzynkami królewskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te śledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają.

Śledzie z rodzynkami królewskimi

Składniki:

Śledzie z rodzynkami królewskimi

 

  • 4 płaty śledzi marynowanych
  • 2 cebule
  • Garść rodzynek królewskich
  • 5 łyżek keczupu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra czerwona papryka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledzie z rodzynkami królewskimi
Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli.

Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy.

Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą.

Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

Tagi:

ryba śledź