Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Śledzie z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonałe danie na wigilijny stół, ale nie tylko

Śledzie z żurawiną

Składniki:

Śledzie z żurawiną

 

  • 50 dag płatów śledziowych
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • 15 dag cebuli
  • 100 ml. oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Śledzie z żurawiną
Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce, a nastepnie udusić na oleju. Ma być biała, ale miękka. Dodać żurawinę, i łyżeczkę vegety, chwilę razem poddusić. Odstawić i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i pieprz do smaku. Wymieszać i ostudzić. Filety śledziowe wypłukać, osączyć z wody i pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Śledzie rozłożyć na salaterce, na wierzch położyć uduszoną cebule z żurawiną.