thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sposób na rydza

Śledzik w oleju z ogórkiem i rydzami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śledzik nie tylko wigilijny - dobry na imprezę imieninową, sylwestrową i na co dzień - na chlebek:)

Śledzik w oleju z ogórkiem i rydzami

Składniki:

Śledzik w oleju z ogórkiem i rydzami

 

  • 4 solone filety śledziowe a`la matijas
  • 3 kiszone ogórki
  • marynowane rydze - ok. 1/2 szklanki
  • 1 duża biała cebula
  • 1 cebulka czerwona
  • listki majeranku
  • listki tymianku
  • olej
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Śledzik w oleju z ogórkiem i rydzami
Śledzie opłukać zimna wodą, osuszyć, a jeśli są bardzo słone to można wymoczyć w mleku ok. 3 godz. Pokroić wszystko na drobną kostkę, a rydze w zależności od wielkości - małe na pół, większe drobniej. Cebulkę wymieszać ze śledziem oraz ziołami ( jeśli ktoś ma świeżę zioła, to lepiej:), przełożyć na półmisek. Obok umieścić ogóreczki i rydze. Udekorować czerwoną cebulką, posypać jeszcze ziołami, zalać olejem i odrobiną oliwki.

Tagi:

ogórki