gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pikantne śledzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pikantne śledzie w oleju z dodatkiem chili. Smaczna przekąska na imprezę i nie tylko, pasują również na śniadanie.

Pikantne śledzie

Składniki:

Pikantne śledzie

 

  • 2 podwójne płaty śledziowe z zalewy octowej,
  • 1 papryczka chili mała,
  • 1⁄3 łyżeczki cukru,
  • 1⁄4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pikantne śledzie
Śledzie oddzielimy od skóry. Następnie kroimy je w kawałki ok 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy cukrem, odstawiamy na 10 minut aby lekko zmiękły.
Chili przecinamy wzdłuż, wycinamy błonkę wraz z pestkami, kroimy w plasterki. Do słoika wkładamy śledzie, posypujemy je solą, pieprzem, dodajemy chili i cebulę.

Zalewamy wszystko olejem. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Smacznego ;)