Sposób przygotowania:
Śledzik z kolorową cebulą i fasolą
Śledzia opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Ogórka pokroić wzdłuż na cienkie plastry, używając nożyka do warzyw. Cebule obrać, pokroić na krążki. W czajniku zagotować wodę. Do 250 ml wrzątku dodać ocet, cukier i dokładnie wymieszać. Połową zalać w jednej miseczce krążki czerwonej cebuli, a resztą w małym rondelku białą cebulę. Dodać kurkumę, wymieszać, postawić na gazie i zagotować. Zestawić z ognia. Obie cebule odcedzić. Białą przepłukać pod bieżącą wodą na sitku - zabarwi się na piękny, żółty kolor. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki śledzia, plastry ogórka, kolorową cebulę. Wokół rozsypać fasolę, posypać ją odrobiną soli. Całość doprawić pieprzem i tymiankiem. Zalać olejem. Podawać z białym pieczywem.
PaniMISIOWA
Krakowianka
Natala1210
darmiona
thegrooba
wystarczy ostrym nożem rozciąć cebulę na 8-ki, ale nie do końca. Ostrożnie rozchylać brzegi, jak kwiatka;) Spód też należy lekko ściąć by "nie kiwał się" na talerzu
Panna_Margot
LUBIEGOTOWAC
jaNina