thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzik z kolorową cebulą i fasolą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Śledzik w tej wersji jest bardzo smaczny a poza tym cieszy oko kolorami:)

Śledzik z kolorową cebulą i fasolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzik z kolorową cebulą i fasolą

 

  • 200 g śledzia solonego typu matias
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 małe cebule czerwone
  • 1 średnia biała cebula
  • 3/4 szklanki ugotowanej, drobnej białej fasoli lub fasoli z puszki
  • 1 łyżka listków tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Śledzik z kolorową cebulą i fasolą
Śledzia opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Ogórka pokroić wzdłuż na cienkie plastry, używając nożyka do warzyw. Cebule obrać, pokroić na krążki. W czajniku zagotować wodę. Do 250 ml wrzątku dodać ocet, cukier i dokładnie wymieszać. Połową zalać w jednej miseczce krążki czerwonej cebuli, a resztą w małym rondelku białą cebulę. Dodać kurkumę, wymieszać, postawić na gazie i zagotować. Zestawić z ognia. Obie cebule odcedzić. Białą przepłukać pod bieżącą wodą na sitku - zabarwi się na piękny, żółty kolor. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki śledzia, plastry ogórka, kolorową cebulę. Wokół rozsypać fasolę, posypać ją odrobiną soli. Całość doprawić pieprzem i tymiankiem. Zalać olejem. Podawać z białym pieczywem.
Śledzik z kolorową cebulą i fasolą
Etap 1
Śledzik z kolorową cebulą i fasolą
Etap 2
Śledzik z kolorową cebulą i fasolą
Etap 3