paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

śledziowe jaja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

oryginalne połaczenie jaj z śledziami zadziwia smakiem

śledziowe jaja

Składniki:

śledziowe jaja

 

  • 6 jaj
  • 1 filet śledziowy najlepiej z oleju
  • 2 łyżki masła
  • mały pęczek szczypiorki

Sposób przygotowania:

śledziowe jaja
Jajka myjemy, gotujemy jak zazwyczaj na twardo. Po schłodzeniu obieramy je. Każde z obranych jajek kroimy w poprzek. Z każdej połóweczki odcinamy także część czubka. Czynność ta ułatwi stawianie połówek na talerzu. Następnie z każdej części jajek wyciągamy żółtka. Filet śledziowy odsączamy z oleju, następnie kroimy go bardzo drobno. Dodajemy do niego żółtka i masło. Składniki mieszamy, ucieramy na gładką masę. Wcześniej przygotowane jajka wypełniamy śledziowym farszem. Szczypiorek myjemy, siekamy drobno i posypujemy nim przygotowane jaja