Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie w przygotowaniu, u mnie jest dodatkiem do zup, ale na zimno też się sprawdza

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

 

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 20 dkg szynki konserwowej
  • 2 małe cebule
  • 10 dkg sera żółtego
  • ostry sos (ja użyłam cygański z biedronki)
  • natka pietruszki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i dodajemy szynkę. Wszystko razem przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy ostrym sosem. Na sos wykładamy przesmażoną szyneczkę, na wierzch ścieramy ser żółty i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Całość zwijamy i kroimy w plastry ok 3 cm. Plastry układamy na blaszce i smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220*C na ok 20 min.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Na patelni przesmażamy cebulkę z szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie smarujemy sosem wykładamy szynkę ser i pietruszkę
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Całość delikatnie zwijamy na końcu zlepiając brzegi
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Roladę kroimy w krążki 3 cm i układamy na blaszce smarujemy żółtkiem