Sposób przygotowania:
Śliwki czekoladowe z alkoholem
Śliwki zalać rumem i odstawić. U mnie moczyły się 24 godziny, ale 12 godzin w zupełności powinno wystarczyć. Najlepiej zalać je na noc i przykryć talerzykiem. Na następny dzień ułożyć je na ręczniku papierowym. Rum, który został w miseczce przelać do kieliszka i można wypić- jest pyszny :) rozpuścić czekoladę połamaną w kawałki w kąpieli wodnej. Dodać mleko lub śmietankę i wymieszać. Podgrzewając na wolnym ogniu czekoladę wrzucamy pojedynczo śliwki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie :)