bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Śliwki w czekoladzie z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealne na mały prezent albo słodką przekaske

Śliwki w czekoladzie z migdałami

Składniki:

Śliwki w czekoladzie z migdałami

 

  • śliwki suszone wędzone 30 szt. (duże kalifornijskie)
  • migdały 30 szt.
  • czekolada gorzka 100 g lub gotowa polewa
  • śmietana 36% 15 ml

Sposób przygotowania:

Śliwki w czekoladzie z migdałami
Wędzone śliwki rozdzielćc pojedzyńczo. Migdały zalać wrzątkiem, sparzyć, obrać ze skórki. W środek każdej śliwki włożyć obrany migdał. W kąpieli wodnej roztopic czekolade ze śmietanką. Każdą ślwkę nabijać na wykałaczkę i zanurzać w polewie obtaczając dokładnie. Odłożyć do wystygnięcia najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją. Wstawić do lodówki na min 2-3 godz. Mozna dodatkowo obtoczyc w mielonych migdałach lub orzechac. Bedzie ciekawiej. W wersji dla dorosłych wcześnei sliwki mozna pomoczyc w alkoholu mp. rumie