Sposób przygotowania:
Śliwki w cieście francuskim
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Wyszło mi 12 takich kwadratów. W każdym z kwadratów robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”, w odległości ok. 1 cm od brzegów kwadratów. Ma to wyglądać jak mniejszy (prawie) kwadrat wycięty w większym kwadracie, ale dwa rogi (po przekątnej) mają pozostać nie przecięte. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te przy przeciętych rogach), rozciągamy je tak, żeby dało się je położyć na krawędziach kwadratu i krawędzie dociskamy widelcem. Umyte śliwki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Środek każdego kwadratu posypujemy cukrem waniliowym (po ½ łyżeczki na ciastko) i kładziemy połówkę śliwki (skórką do góry). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.