kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Śliwki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, jędrne śliwki idealne do wypieków i deserów. Syrop po rozcieńczeniu jest doskonały jako smaczny napój. A całość wykonuje się tak łatwo jakbyśmy zaparzali sobie herbatę a nie robili przetwory :)

Śliwki w syropie

Składniki:

Śliwki w syropie

 

  • (na jeden słoik 950ml)
  • około 800g śliwek węgierek
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • wrzatek

Sposób przygotowania:

Śliwki w syropie
Śliwki myjemy, wypestkujemy i układamy dość szczelnie w słoiku nie upychając. Z cukrów i około szklanki wody przygotowujemy syrop. Podgrzewamy i gorącym zalewamy śliwki tak aby wszystkie były przykryte i nie wystawały ponad poziom płynu. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.

Tagi:

śliwki