caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Śliwki w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śliwki w occie - wersja dla zabieganych

Śliwki w occie

Składniki:

Śliwki w occie

 

  • 1 kg sliwek (najlepsze są węgierki)
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (6%)
  • 1 łyżka goździków (płaska)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Śliwki w occie
Śliwki umyc, usunać pestki, ułożyć ciasno w przygotowanych słoikach. Z cukru, octu i przypraw ugotować syrop, gorącym zalać słoiki i od razu zamknąć. Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Odstawic na conajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie śliwki sa gotowe do jedzenia.

Tagi:

śliwki