Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Węgierki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

śliwki słoiczkowe, dobre na zimę do ciasta

Węgierki w syropie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Węgierki w syropie

 

 

  • 60 dag cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Węgierki w syropie
Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z ognków i drylujemy z pestek odrzucając przy tym robaczywki. Wrzucamy do dużego garnka i napełniamy go wodą do 1/3 wysokości, wstawiamy na ogień i dosypujemy cukier. Kiedy wszystko się zagotuje, mieszamy i gotujemy 5-10min. Następnie przekładamy śliwki ze syropem do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok.20 min.
Węgierki w syropie
Uważnie drylujemy śliwki, żeby nie przegapić żadnego robaczka w środku
Węgierki w syropie
Ilość dodawanego cukru możemy sobie dowolnie regulować, każdy lubi inaczej

Tagi:

śliwki