BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śliwki w syropie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne śliwki. Śliwki są bardzo smaczne nadają się do ciast, na kompot do różnego rodzaju deserków itp.

Śliwki w syropie

Składniki:

Śliwki w syropie

 

  • śliwki 3 kg,
  • cukier 3 łyżki na słoik litrowy,
  • woda zimna

Sposób przygotowania:

Śliwki w syropie
Z śliwek usunąć ogonki, dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć na sicie.

Następnie przekroić na połówki, usunąć pestki.

Słoiki wyparzyć gorącą wodą, do każdego słoika wsypać po 3 łyżki cukru powkładać uciskając ciasno śliwki.

Zalać wodą, mocno zakręcić słoiki, a następnie pasteryzować około 5 min.od chwili zagotowania.