Sposób przygotowania:
Syrop śliwkowo-korzenny
Śliwki przebrać, umyć i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Rozdzielić na połówki i usunąć pestki.
Owoce przesypywać cukrem w garnku z grubym dnem. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok.
Do śliwek dodać cynamon, imbir i goździki. Dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki będą przykryte sokiem i zmiękną.
Odcedzić i przelać do słoiczków. Natychmiast zakręcić i odstawić dnem do góry lub krótko zapasteryzować.
Owoce przesmażyć na powidła.
Owoce przesypywać cukrem w garnku z grubym dnem. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok.
Do śliwek dodać cynamon, imbir i goździki. Dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki będą przykryte sokiem i zmiękną.
Odcedzić i przelać do słoiczków. Natychmiast zakręcić i odstawić dnem do góry lub krótko zapasteryzować.
Owoce przesmażyć na powidła.