Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Syrop śliwkowo-korzenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo aromatyczny, gęsty i pyszny syrop węgierkowy z dodatkiem przypraw korzennych - idealny jako dodatek do wody mineralnej, herbaty czy kompotu, a także jako polewa do deserów.

Syrop śliwkowo-korzenny

Składniki:

Syrop śliwkowo-korzenny

 

Sposób przygotowania:

Syrop śliwkowo-korzenny
Śliwki przebrać, umyć i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Rozdzielić na połówki i usunąć pestki.

Owoce przesypywać cukrem w garnku z grubym dnem. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok.

Do śliwek dodać cynamon, imbir i goździki. Dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki będą przykryte sokiem i zmiękną.

Odcedzić i przelać do słoiczków. Natychmiast zakręcić i odstawić dnem do góry lub krótko zapasteryzować.

Owoce przesmażyć na powidła.