Sposób przygotowania:
Marynowane warzywa
Marchewkę i kalarepkę obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy w cienkie plasterki.
Obieramy czosnek i myjemy koperek.
Do wyparzonego i suchego słoika wkładamy naprzemiennie po trochę marchewki i kalarepki.
Dodajemy czosnek i koperek. Wlewamy do garnka ocet i wodę oraz dodajemy cukier, sól, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i ziarna gorczycy.
Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy aż sól i cukier się rozpuszczą.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Po 5 minutach zalewę wlewamy z przyprawami do słoika, warzywa muszą być przykryte.
Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
Składniki na 1 słoik 560 ml
Obieramy czosnek i myjemy koperek.
Do wyparzonego i suchego słoika wkładamy naprzemiennie po trochę marchewki i kalarepki.
Dodajemy czosnek i koperek. Wlewamy do garnka ocet i wodę oraz dodajemy cukier, sól, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i ziarna gorczycy.
Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy aż sól i cukier się rozpuszczą.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Po 5 minutach zalewę wlewamy z przyprawami do słoika, warzywa muszą być przykryte.
Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
Składniki na 1 słoik 560 ml