slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Marynowane warzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na marynowaną kalarepkę z marchewką. Jest to super chrupiący dodatek do obiadu i nie tylko.

Marynowane warzywa

Składniki:

Marynowane warzywa

 

Sposób przygotowania:

Marynowane warzywa
Marchewkę i kalarepkę obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy w cienkie plasterki.

Obieramy czosnek i myjemy koperek.

Do wyparzonego i suchego słoika wkładamy naprzemiennie po trochę marchewki i kalarepki.

Dodajemy czosnek i koperek. Wlewamy do garnka ocet i wodę oraz dodajemy cukier, sól, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i ziarna gorczycy.

Wstawiamy garnek na ogień i zagotowujemy aż sól i cukier się rozpuszczą.

Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Po 5 minutach zalewę wlewamy z przyprawami do słoika, warzywa muszą być przykryte.

Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.

Składniki na 1 słoik 560 ml

Tagi:

przetwory