Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Prawdziwki w przecierze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szlachetne grzyby prawdziwki w przecierze pomidorowym z dodatkiem cebuli. Są pyszną przekąską na ciepło a także na zimno.

Prawdziwki w przecierze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prawdziwki w przecierze

 

  • 2 kg zdrowych, oczyszczonych prawdziwków
  • 5 średnich cebul
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl.przecieru pomidorowego
  • 1/3 szkl. octu 10 %
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Prawdziwki w przecierze

Przygotowanie grzybów

Prawdziwki w przecierze
Pyszna sałatka z prawdziwków z cebulką w przecierze pomidorowym

Oczyszczone grzyby przekroić na mniejsze kawałki. Obgotować w lekko osolonej wodzie ok-15 min. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć z wody.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Do rondla wlać olej i zeszklić w nim cebulę ale nie rumienić. Następnie dodać odcedzone grzyby, przecier pomidorowy i dusić razem ok.15 min. Następnie dodać ocet, cukier, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików.

Zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.