Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Śliwkowo-jabłkowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczne muffinki o świetnym kolorze, który mają dzięki zawartości napoju!

Śliwkowo-jabłkowe muffinki

Składniki:

Śliwkowo-jabłkowe muffinki

 

  • 220 g mąki pszennej,
  • 140-150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 150 ml gazowanego napoju grejpfrutowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 śliwek i 1 jabłko.

Sposób przygotowania:

Śliwkowo-jabłkowe muffinki
1. W jednej misce połączyć wszystkie składniki mokre - jaja z solą, olej i napój. 2. W drugiej misce połączyć składniki suche - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. 3. Zawartość obu misek połączyć. 4. Do ciasta dodać przygotowane owoce (umyte, obrane (jabłka), pokrojone w kostkę). 5. Delikatnie wymieszać. 6. Papilotki lub foremki do muffinek wypełnić do 2/3 wysokości. 7. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. Smacznego!