Sposób przygotowania:
Śliwkowo - serowe tartaletkiETAP 1:
1. Ciasto
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić na paseczki (do ułożenia na wierzchu).
ETAP 2:
2. Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę
z cytryny i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier
i wszystko wymieszać.
ETAP 4:
4. Formy tartaletek wyłożone surowym ciastem wypełnić masą serową, śliwkami a na wierzchu ułożyć paski z ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzone tartaletki posypać cukrem pudrem.
Megi-